Vary Guide

Vary Guide

Text z karlovarského průvodce od Dominiky Bártové Vary Guide 2019.

Restaurace Tusculum s vlastní ekofarmou zkouší pestré kombinace ingrediencí včetně veganského či bezlepkového provedení. Šéfkuchař Pavel Provázek se netají tím, že se inspiruje u těch nejlepších z nejlepších. Prošel si týdenní stáží vaření například u Jana Punčocháře (Grand Cru-Praha), trojnasobného vítěze ankety Zlatý kuchař ,nebo vyhlášeného šéfkuchaře Přemka Forejta (Entrée-Olomouc), známých z televizní kuchařské show MasterChef.

Nebojí se experimentovat, proto v Tusculu nečekejte tradiční české pokrmy, ale zajímavé kombinace chutí a ingrediencí. Pavel Provázek si všechny produkty vyrábí sám v malém týmu restaurace marmelády, olejíčky nebo třeba pampeliškový a smrčkový med. “Sezóně sbírají divoké byliny a plody, například rakytník,medvědí česnek,smrkové výhonky, šípek a houby. Ostatní suroviny, hlavně tedy k zeleninu a bylinky, si pěstujeme na ekofarmě v Agropolu Počerny,” říká jeden z nejtalentovanějších karlovarských šéfkuchařů.

V restauraci funguje již patým rokem a za tu dobu si Tusculum získalo srdce spousty spokojených strávníků. “Nejoblíbenějším pokrmem je avokádo s rýžovými čipsy a pudrem z červené řepy,” dodá Provázek, který v restauraci pořádá také tematické večery třeba ve stylu první republiky, zamilovaného Valentýna, klasické české zabijačky či den plný francouzských delikates a vín Goût de France.Na některých akcích se podílí i jiní šéfkuchaři jako například Pierre Leotard, Kateřina Trenková, Jiří Dittrich, Lukáš Paluska, Rudolf Špaček, Magda Betlachová…

Vyzkoušejte šnečí paštiku à la první republika recept z 5. akce Pop up menu k výročí 100 let republiky.

Doporučuji koupit předvařené šneky, jejich příprava je dost složitá a zdlouhavá. Předvařené šneky i s vývarem vložíme na krátce restovanou cibuli s kořenovou zeleninou. Zakápneme vinným octem, přidáme divoké koření, podlijeme a dusíme asi hodinu pod pokličkou. Ke konci přihodíme očištěné žampióny a sůl. Vyjmeme zeleninu a divoké koření a zbytek dobře umixujeme s máslem. Podáváme v košíčku z listového těsta.

Kompletní průvodce u nás v restauraci k prodeji.