Víno & Styl časopis nejen o víně píše o nás.

Víno & Styl časopis nejen o víně píše o nás.

Tusculum

Šmrncovní jídlo a zázemí vlastní farmy.

Rodinná restaurace jen pár minut cesty nad Sadovou kolonádou je součástí stejnojmenného penzionu a podnik původně čajovna, má více než dvacetiletou tradici. Dnes nabízí velmi příjemné posezení ve stylovém prostředí, které ve vás, spolu s milou a velmi ochotnou obsluhou, navodí pocit pohody a klidu. A to jsme si zatím ještě neobjednali jídlo. S ním teprve přichází potěšení. O dobře nastaveném a zasvěceně koncipovaném vinném lístku ani nemluvě.

Šéfkuchař Pavel Provázek má cit pro kombinaci surovin, ať už jde o vzhled či chuťovou souhru. Šikovně používá populární techniky, například sous vide, aby masa byla krásně měkká a šťavnatá.

Nechybí vyladěné detaily od řepného prachu, přes klíčky, citlivě volené bylinky, křupavé domácí chipsy, lahodné redukce.  Pochutnají si tu masožrouti i vegani. Moderní trendy odráží používání quiony, tapioky, čekanky, hlívy…Tradiční chutě naší kuchyně se tu mísí občas s dotykem Francie, jindy Orientu, pokrmy nabízejí harminii kreativně a zároveň čistě poskládaných chutí, stejně jako radost ze hry se surovinami, které jsou pečlivě vybírané, absolutně čerstvé a precizně zpracované. Navíc v surovinové základně má Tusculum další eso v rukávu v podobě vlastních farmářských produktů. Že zelenina z vlastní zahrady chutná jinak, asi není třeba rozvádět, podobně je to s masem, vejci. To se pak vaří. A kombinuje s víny. Mimochodem jak nealko párování, tajk ještě víc to vinné, stojí za to si dopřát. Celkově hezký zážitek.