Recept šéfkuchaře Pavla Provázka na jesetera z karlovarských sádek KV Ryby

Tentokrát jsme vybrali recept z aktuálního menu restaurace Tusculum.

Filet z jesetera, polenta, zeleninové ragú, bazalková majonéza.

Recept na 4 porce:

  • 600 g filetu z jesetera
  • 200 g polenty
  • 500 ml mléka
  • 100 g másla
  • 40 g sýra Gran Moravia
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička  čerstvě mletý pepř
  • 1 svazek bazalky
  • 2 velké čerstvé žloutky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 100 ml citronové šťávy
  • 80 ml panenského olivového oleje
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 1 mrkev
  • 100 g celeru
  • ½ petržele

Do hrnce dáme mléko, polovinu másla, špetku soli. Jakmile se začne blížit bod varu tak zamícháme polentu. Necháme za stálého míchání chvilku probublat a stáhneme z plotny. Poté zašleháme sýr Gran Moravia a vlijeme do formy. Zatím co nám polenta chladne, uděláme majonézu. Šleháme žloutky, dijonskou hořčici, lžičku citrónu, špetku soli a pepře. Pomalu přiléváme oba oleje. A na konec rozmixujeme s lístky bazalky.  Na pánvi rozpustíme máslo s kapkou oleje a přihodíme zbylé stonky bazalky. Orestujeme osolenou, čerstvě mletým pepřem okořeněnou a bohatě pokapanou rybu citrónem z obou stran. Pak 10 minut vaříme v páře. Vychladlou polentu naporcujeme a opečeme do křupava. Nakrájíme kořenovou zeleninu na malé kostičky tzv. brunoise. Zeleninu krátce podusíme v zeleninovém vývaru s troškou másla a můžeme vše servírovat.

tvorba webu -aw-